Articole

Competitia "Tineretul Sudeaza" a ajuns la cea de-a XXIII-a editie - 2018-12-21

"In viata si-n natura, nu-i nimic fara sudura" Sudorii de la Universitaea "Aurel Vlaicu"

Concursul ''Tineretul Sudeaza'' 2010. Sudorii aradeni fruntasi la faza nationala! - 2010-04-30

ARAD - O delegaţie arădeană formată din Paul Chelaru (AMARAD), Hotea Flor

Sudarea lemnului - 2010-01-22

Este vorba despre un procedeu de frictiune care permite asamblarea pieselor de lemn intre ele fa

Evenimente

ESSEN - Targul International de Sudare si Taiere - 2009-11-17

O data la 4 ani are loc Târgul International de Sudare - Taiere (Schweissen & Schneiden)

Concursul Tineretul Sudeaza faza nationala 2009 - 2009-10-17

In data de 30 Septembrie a.c. s-a desfasurat la Turnu Severin, concursul profesional finala

Ziua sudorului - 2008-12-11

Sudorii au, începând cu anul acesta, o zi a lor. Organizaţiile profesional

Sudarea cu Plasma

Data: 2009-03-19

Factori in evaluarea tarilor dezvoltate, au in vedere ca o mare parte din necesarul industriilor lor in cadrul competitiei tehnologice si economice mondiale se datoreaza introducerii tehnologiilor specializate de îmbinare cu grad ridicat de fiabilitate, conferite de tehnologii de asamblare robuste, acestea fiind de regula tehnologii specializate si neconventionale între care reprezentative sunt si tehnologiile de îmbinare cu microplasma a materialelor similare si disimilare.
Realizarea tehnologiilor specializate de sudare, necesita studierea si dezvoltarea cunostintelor privind procesele fizice de interfata la nivel micro si macrostructural precum si stiinta conceperii si realizarii unor noi echipamente si tehnologii de asamblare care sa aiba in vedere atit performanta procedeelor, privind reproductibilitatea calitatii imbinarilor sudate cit si posibilitatile de automatizare a fabricatiei, controlul si monitorizarea proceselor tehnologice, asigurarea calitatii totale a fabricatiei, precum si protectia mediului înconjurator .
Tema a urmarit dezvoltarea unui echipament si noi tehnologii inovative de microîmbinare cu microplasma a materialelor similare si disimilare,- scopul urmarit fiind cresterea calitatii, asigurarea consumului intern, disponibilitate pentru export si alinierea la standardele si normele europene in domeniu.
Scopul acestei initiative este dezvoltarea capacitatii in domeniul stiintific si tehnologic al imbinarii neconventinale de materiale disimilare, asigurarea unor surse interne de competenta stiintifica si expertiza tehnologica de inalt nivel, precum si de tehnologiii avansate pentru a raspunde cerintelor strategice de dezvoltare pe termen lung in contextul economiei globalizante.
In prezent in tara domeniul fabricatiei industriale de componente care sa inglobeze tehnologii avansate de îmbinare este relativ restrins, motiv pentru care in furnitura societatilor românesti cu activitati specifice aceasta categorie de produse au o caliatate necesar a fi ridicata la nivelul cerintelor si standardelor europene.
Utilizatori pentru echipamente si tehnologii specializate pentru fabricatia industriala utilizind tehnologii de îmbinare cu microplasma a materialelor metalice neferoase similare si disimilare, sunt societatile comerciale românesti cu activitati specifice din orizontala industriei bunurilor de larg consum, industria electrotehnica, electronica, microelectronica, automobiele, aparate de masura si control, aparatura medicala etc., societati comerciale cu cu grad ridicat de flexibilitate si adaptare din categoria întreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Relansarea economica a unor sectoare de activitate cu reale sanse de reusita in productia industriala de componete si bunuri care înglobeaza tehnologii de îmbinare - procesare la cele mai inalte standarde este posibila prin utilizarea tehologiilor avansate,- între acestea numarindu-se si tehnologiile de îmbinare cu microplasma.
Identificarea potentialului de diseminare si de aplicare a tehnologiilor de microîmbinare cu microplasma a necesarului de echipamente aparatura si tehnologii specifice etc., necesita o buna cunoastere a societatilor comerciale românest cu activitati specifice, o buna cunoastere a particularitatilor procedeelor tehnologice precum si a tendintelor de dezvoltare pe plan mondial a acestor tehnologii.
La procedeul WIG, arcul se formeaza între vîrful electrodului de Wolfram si piesa de sudare, spre deosebire de procedeul de sudare cu plasma (Plasma Arc Welding – PAW), unde electrodul din Wolfram aliat cu Thoriu 2%, este inserat in corpul electrodului. Arcul de plasma generat in interiorul capului de sudare este puternic focalizat putind atinge o lungime de pîna la 20 mm in afara capului de sudare.
Sudarea cu arc de plasma (Plasma Arc Welding - PAW) este un procedeu de îmbinare la temperatura de topire a materialelor pina la 1650 °C procedeu similar cu procedeul de sudare cu arcul electric in mediu protector de argon (Wolfram Inert Gaz -WIG). Densitatea mare de energie dezvoltata de arcul de plasma are drept efect o topire rapida a materialului si o zona influentata termic extrem de ingusta. Aceste calitati confera procedeului aplicabilitate in domeniul microimbinarilor de materiale similare si disimilare, otel carbon sau inalt aliat, aliaje de cupru, nichel si aliaje de nichel cobalt, aliaje de titan avind dimensiuni, grosime de material sau diametre de 0,05mmm – 1,0 mm.
Notiuni de baza privind „obtinerea” si caracteristicile plasmei
Plasma - a patra stare a materiei, este de departe cea mai întâlnita forma de prezentare a acesteia; în stele si în spatiul interstelar plasma reprezinta peste 99% din universul vizibil si aproape majoritatea din cel invizibil. Termenul „plasma” a fost utilizat prima data pentru a denumi un gaz ionizat în anul 1929 de catre savantul american Irving Langmuir.


Articole:

Competitia "Tineretul Sudeaza" a ajuns la cea de-a XXIII-a editie - 2018-12-21
Concursul ''Tineretul Sudeaza'' 2010. Sudorii aradeni fruntasi la faza nationala! - 2010-04-30
Sudarea lemnului - 2010-01-22
Electrozii Wolfram (codificare culori) - 2010-01-14
Sudarea cu Plasma - 2009-03-19
Sudarea Oxiacetilenica - 2009-03-19
Utilizarea gazelor de formare - 2008-12-10
Alegerea parametrilor de sudare pentru oteluri de constructii - 2008-12-10
''Tehnologii'' sudare speciale, solutii complete - 2008-11-11
Aradul are cei mai buni sudori din Romania - 2008-11-11