Depozitarea și calcinarea (uscarea) materialelor de adaos
DE CE ESTE NECESARĂ CALCINAREA?
Încălzirea electrozilor înveliți înainte de sudare se numește calcinare. Electrozii înveliți, în speciali cei cu înveliș bazic AWS A5.18 7018 (https://groupcrisan.ro/product/evb-50/) au un înveliș higroscopic – atrag umiditatea din atmsoferă. În momentul amorsării arcului electric, are loc ”evaporarea umidității”, Hidrogenul din apă (H2O) rămânând în baia de sudură solidificată formând PORI – la suprafață, și mai grav, în interiorul cordonului. Un cordon sudat ce arată impecabil la suprafață, poate arăta ca și cașcavalul Schweizer pe interior. Porii sunt un defect inadmisibil al cusăturilor sudate ce slăbesc semnificativ proprietățile mecanice ale cordonului sudat.
DEPOZITAREA
Toate materialele de adaos ar trebui păstrate în ambalajul lor original până la refolosire. Pentru protejarea materialelor de adaos față de umiditate, ele depozitarea lor trebuie făcută într-un loc uscat, cu temperatură controlată între 17-25 grade C, și umiditate maximă de 60%.
CALCINAREA (ÎNCĂLZIREA)
Electrozii și fluxurile trebuie reîncălzite înainte de utilizare. Temperaturile și durata de calcinare ale electrozilor sunt scrise în fișa tehnică a produsului.
Electrozii în cutii metalice și pachete vidate nu necesită calcinare la prima utilizare imediat după desfacerea ambalajului original. Electrozii cu înveliș celulozic nu necesită calcinare.
Se recomandă încălzirea de maximum 3 ori într-un interval de 10 ore a electrozilor înveliți. După calcinare, electrozii ar trebui păstrați în cuptor până înainte de sudare.