Arad, Zona Industriala Vest Arad Str. IV, Nr. 8 +40257280190
Menu

Defectele sârmelor pline

Comentariile sunt închise pentru Defectele sârmelor pline

Experiența ne-a învățat că în domeniul sudării nu există combinația ieftin și bun. De cele mai multe ori, produsele care par prea bune ca să fie adevărate ascund defecte imperceptibile la prima vedere.

Cele mai întâlnite defecte ale sârmelor Mig/ Mag sunt:
1. Trefilarea defectă.
2. Nerespectarea compoziției chimice.
3. Sârma este ruginită.


1. TREFILAREA DEFECTĂ

trefilare - Copy

Toate materialele de adaos pentru sudare sunt fabricate prin trefilare. Acest proces este o subțiere a materialului până la diametrul dorit. Materia primă este tot o sârmă dar de grosimi mari (2-3 mm diametru). Această sârmă este trasă prin mai multe inele (filiere) care o subțiază până la diametrul dorit. Cu cât produsul final este mai subțire, cu atât sunt necesare mai multe prelucrări. Acesta este motivul pentru care materialele de diametre mai mici sunt mai scumpe.

trefilare defecta

Trefilarea este defectă atunci când diametrul sârmei rezultat nu este constant. Produsul este notat cu diametrul 0.8 mm, însă el este fie pe porțiuni mai scurte sau mai lungi, de diametru mai mic sau mai mare. Când diametrul este prea mic, rolele de avans vor patina, iar când diametrul este prea mare, sârma nu va mai trece prin duza curent și în multe cazuri nici de mecanismul de avans. Deși momentan ați economisit câțiva cenți, pe termen lungi veți avea pierderi mai mari datorită opririlor repetate ale procesului de producție și datorită reparațiilor necesare.


2. NERESPECTAREA COMPOZIȚIEI CHIMICE

Materialele de adaos pentru sudare au o rețetă care trebuie păstrată cu sfințenie. Nerespectarea acesteia are două consecințe:
a. defecte la sudare – stropiri excesive (care necesită mai multă polizare deci cheltuieli în plus și timp pierdut), amorsarea grea a arcului electric, apariția fisurilor nefirești (la oțeluri slab aliate, de exemplu).
b. efect asupra sănătății operatorilor – producătorul economisește
prin ne-introducerea dezoxidanților în materialul de adaos, substanțe care ar neutraliza în mod normal fumurile și gazele care rezultă în urma arderii arcului electric și care sunt otrăvitoare pentru operatorii sudori.

Majoritatea din materialele de adaos pentru sudare cu astfel de defecte provin din materiale reciclate și retopite.


3. SÂRMA ESTE RUGINITĂ

Acest defect apare în urma depozitării improprii a materialelor de adaos. Electrozii înveliți sunt cei mai sensibili (vezi articolul) însă și sârmele pline se pot degrada. Materialele se depozitează în ambalajul lor: plastic sigilat și cutie din carton. Condițiile de depozitare optime sunt: temperatura între 17-25 grade C, și umiditate maximă de 60%. Materialele de adaos care sunt transportate mult timp pe vapoare au tendința să sufere defecte din cauza umidității prea mari din aer. Depozitul nostru din Arad are asigură în permanență aceste condiții.

Ruginirea poate fi semnificativ redusă prin aplicarea unui strat subțire de cupru pe suprafața sârmei.

Bineînțeles că sudarea cu sârmă ruginită nu va avea rezultate de calitate.


CONCLUZIE

Deși se pare că la cumpărare economisiți câțiva cenți pe kilogram, costurile pe termen lung sunt foarte mari datorită defecțiunilor și operațiunilor suplimentare necesare. Aceste lucruri implică timp și bani pierduți degeaba. Multe personaje din piața materialelor de adaos pentru sudare ascund aceste lucruri de clienții lor pentru a vinde produse mizerabile la prețuri piperate. Mulți fabricanți (branduri „consacrate”) nici măcar nu mai au fabrici. Pe toate ambalajele produselor comercializate de GROUP CRIȘAN sunt notate adresa și datele de contact ale fabricilor furnizorilor noștri (vezi furnizorii noștri).